Ik ben dankbaar voor wat 2020 gebracht heeft

Eind 2019, mensen waren zo enthousiat over 2020. Het zou het jaar worden waarin het voor vele beter zou gaan. Ook voor mij. Iedereen was hoopvol en positief over 2020.

Maar ‘mijn goden’ wat hadden we het mis!
2020 werd het jaar dat iedereen zich zal herrineren, maar ook het liefst zo snel mogelijk weer wil vergeten. Alleen al het benoemen van 2020 zal bij menig persoon rillingen over de rug brengen. Elke maand in spanning of dingen wel of niet door konden gaan en nu weten we dus dat er eigenlijk gewoon niks door ging.
Toch had het voor mij ook positieve punten. Al vanaf november 2019 dat ik besloot een ander jaar te willen dan ik altijd al had. Ik besloot toen dat ik in ieder geval tot het eerste evenement geen alcohol wilde drinken, toen niet wetende dat er helemaal geen evenement zou komen.
Uiteindelijk in de zomer heb ik een paar biertjes gehad. Maar nog steeds drink ik een stuk minder dan voorheen. Ik eet ook gevarieerder en gezonder dan voorheen.
Met mijn doelen inzicht heb ik geleerd elke geluksmomentje te zien als een stap vooruit en elke overwinning te vieren en gelukkig mee te zijn.

Dit zijn voor mij de punten waar ik 2020 dankbaar voor ben.

1) Ik ben dankbaar dat ik over dingen uit het verleden heen heb kunnen stappen. Zowel dingen van pas geleden, als dingen van enkele jaren geleden, laat ik echt achter mij en kijk beter naar het nu en de korte toekomst.

2) Vrienden van toen dan misschien wel verloren, maar zeer dankbaar voor de vrienden die ik nu nog meer lijk te hebben. Ben ze allemaal dankbaar, dat ze mij ook hebben geholpen op de momenten dat ik het even nodig had.

3) Ik ben ook alle familie en vrienden dankbaar die op 1 of andere manier bijdrage hebben gegeven aan 1 van mijn doelen dit jaar, namelijk het ‘steuntje in de rug’ voor hen die helemaal geen inkomsten hebben door corona.

4) Ik ben dankbaar dat ik mijn hart kan volgen waar ik dat nodig vind, ook al wordt dat niet door iedereen begrepen.

5) Ergens heb ik de knop weten te vinden dat ik positiever kan kijken naar de wereld en mijn toekomst. En daardoor dat ik eerder beslissingen durf te nemen die voor mijzelf beter zijn. Niet meer te lang blijven hangen op plekken die negativiteit brengen.

6) Ik ben dankbaar dat ik dit jaar mijn huis en tuin meer naar mijn idee heb kunnen brengen.

7) Dankbaar dat ik met het werk wat ik heb gehad, ook tijdens de beginperiode van de coronacrisis, veel buiten heb kunnen zijn. Ook de grenzen over naar België en Duitsland.

8) Ik ben dankbaar dat de vrienden die corona hebben gehad, er geen ernstige gevolgen aan overgehouden hebben.

9) Ik heb het besluit kunnen nemen om minder tv aan te hebben staan. Alleen nog films en series. Geen onzin programma’s meer en geen negatief nieuws waar je toch weinig aan kunt veranderen. Ben dankbaar dat ik daardoor toe kom aan andere dingen en meer rust in mijn hoofd heb.

10) Door meer vrijetijd, kan ik vaker en langer mijn huisdieren knuffelen.
Ik ben ze dankbaar dat ze er ook zijn als ik niet lekker in mijn vel zit. Ze laten mij ook zien dat ik meer aan het nu en hier denken.

11) Nieuwe mensen leren kennen en nieuwe vrienden gemaakt. Erg dank baar voor.

12) Een aantal mensen hebben begin dit jaar enorme vertrouwen in mij getoond. Op een moment dat ik het heel hard nodig had. Daar zeer dankbaar voor, doet mij meer dan jullie denken.

13) Ik ben dankbaar dat je dit hebt willen lezen, en ik hoop dat het jou helpt 2020 positiever te kunnen zien.

Er waren dit jaar waarschijnlijk nog meer positieve dingen, maar eerlijk gezegd kon ik ze niet allemaal opschrijven, ook al zou ik dat willen! Uiteindelijk is dit een veel beter jaar geworden dan ik vreesde toen het allemaal begon. Ik ben me ervan bewust dat veel mensen hun dierbaren, hun baan, hun huizen zijn kwijtgeraakt en het in het algemeen zoveel erger hebben gehad dan ik. Het maakt mijn verdrietig maar, maar het doet mij ook waarderen wat ik heb. En het maakt mij strijdbaarder om er voor te zorgen dat het ook voor hun weer beter gaat worden.
Ik hoop dat jullie het allemaal minstens zo goed hebben gehad als mij, zo niet beter.
En ik wens jullie een nog positievere, prachtig, zorgeloze 2021.